1. Santan 4 1/2 Cawan
2. Gula (agak2 la mak cakap rasa la cam buat air hahahah.... kalau nak manis letak la banyak kalau takut manis kurangkan la...)
3. Daun Pandan
5. 3 Cawan Tepung Gandum
6. 3 Sudu Tepung Ubi
7. Pewarna Merah
Cara-cara untuk membuat kuih genggang @ kuih lapis :-
Masak Santan dengan gula dan daun pandan (Api perlahan selama 5 minit) - Sejukan |
Campurkan tepung gandum dan tepung ubi (mak cakap tepung ubi tue akan jadikan kuih kilat) |
Masukkan santan dan kacau sebati |
Tapis setelah ditapis bahagikan kepada 2 bahagian |
Bahagian putih |
Bahagian merah (Letak pewarna merah) |
Panaskan kukusan + Loyang utk mengukus |
Masukan lebih kurang secawan lapisan warna putih... agak2 la jgn tebal sgt.. masak lebih kurang 7-8 minit |
Masukan secawan lapisan warna merah pulak.... dan lapiskan sehingga habis... |
tarararara da siap kilatkan... huhuuu |
kuih lapis siap sedia utk dimakan.... NOTE : Sejukan baru potong ya... |
☆SET BERSALIN NONA ROGUY RM265
☆PHYTONATAL BESAR 180TABLETS RM160
☆PHYTONATAL KECIL 90TABLETS RM90
*INCLUDING POSTAGE..
UNTUK PERTANYAAN SILA TELEGRAM&WHATAPPS&CALL 0193563306
tu dia resepi pulok dah..hahahaha
ReplyDeleteHaaahaha... 😊
ReplyDelete