Saturday 6 June 2015

KUIH GENGGANG RESEPI EMAK...

RESEPI KUIH GENGGANG.

1. Santan 4 1/2 Cawan
2. Gula (agak2 la mak cakap rasa la cam buat air hahahah.... kalau nak manis letak la banyak kalau         takut manis kurangkan la...)
3. Daun Pandan
5. 3 Cawan Tepung Gandum
6. 3 Sudu Tepung Ubi
7. Pewarna Merah

Cara-cara untuk membuat kuih genggang @ kuih lapis :-


Masak Santan dengan gula dan daun pandan (Api perlahan selama 5 minit) - Sejukan 

Campurkan tepung gandum dan tepung ubi (mak cakap tepung ubi tue akan jadikan kuih kilat)
Masukkan santan dan kacau sebati

Tapis setelah ditapis bahagikan kepada 2 bahagian
Bahagian putih

Bahagian merah (Letak pewarna merah)

Panaskan kukusan + Loyang utk mengukus

Masukan lebih kurang secawan lapisan warna putih... agak2 la jgn tebal sgt.. masak lebih kurang 7-8 minit

Masukan secawan lapisan warna merah pulak.... dan lapiskan sehingga habis...

tarararara da siap kilatkan... huhuuu

kuih lapis siap sedia utk dimakan....
NOTE : Sejukan baru potong ya...





DAPATKAN PRODUK NONA ROGUY DENGAN HARGA PROMOSI..
☆SET BERSALIN NONA ROGUY RM265
☆PHYTONATAL BESAR 180TABLETS RM160
☆PHYTONATAL KECIL 90TABLETS RM90
*INCLUDING POSTAGE..
UNTUK PERTANYAAN SILA TELEGRAM&WHATAPPS&CALL 0193563306

2 comments: